Een scheiding zet het leven van je kind compleet op z’n kop. Kinderen raken hun thuis kwijt en de gewoontes van het vertrouwde gezin. Ze zullen jou en je ex-partner meestal minder vaak zien. Hun veilige plek verandert of verdwijnt zelfs: dit is bijzonder spannend en stressvol voor een kind. Hoe goed je het ook probeert te doen: het is – ook – voor jouw kind(eren) een moeilijke en verdrietige periode.
Het is fijn om te weten dat jij als ouder het verschil kan maken om dit verdriet te beperken en te verzachten. Voor jou als ouder is een scheiding één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven: e grootste zorg is hoe je je kinderen hier zo ongeschonden doorheen kan loodsen.
Hieronder vind je 10 praktische tips!
- Aandacht voor je kinderen! Alhoewel er bij de scheiding veel op je afkomt is het belangrijk om oog te houden voor het welzijn van je kinderen. Maak daar dus bewust tijd voor. Zij zijn prio nummer één. De kinderen hebben – zeker nu – extra zorg en liefde nodig.
- Zorg goed voor jezelf. In een scheidingsperiode ervaren veel ouders stress en overbelasting, waardoor ze prikkelbaar zijn en op zichzelf gericht. Een ontspannen en goed uitgeruste ouder betekent dat je beter voor je kinderen kunt zorgen. Goed voor jezelf zorgen betekent dus ook: goed voor je kinderen zorgen.
- Beweeg: alleen of samen. Doe dingen waar je energie van krijgt en ontspant. Ga bewegen! Bewegen helpt: je lijf maakt hierdoor hormonen aan waardoor je je later beter kunt ontspannen. Trek die gymschoenen aan of pak die fiets. Of nog beter doe het samen met je kind!
- Let op je uitstraling. Straal niet te veel verdriet of boosheid uit. Je kind kan dan de behoefte krijgen om jou te troosten: dit is de omgekeerde wereld. Laat zien dat je ook vrolijk en energiek kan zijn. Als je toch verdrietig en boos ben, zeg dan tegen je kind dat het niets met hem/haar te maken heeft.
- Loyaliteit: laat je kind niet in een loyaliteitsconflict komen. Spreek niet slecht over de andere ouder. Let op: kinderen vangen veel meer op dan je denkt. Ook de non-verbale signalen worden door je kind echt opgepikt.
- Doe geen loze beloftes. Natuurlijk wil je het verdriet van een kind wegnemen. Doe dit niet door beloftes te doen die je mogelijk later niet na kan komen. Dit versterkt bij het kind het gevoel van onveiligheid.
- De scheidingsmededeling: vertel samen met de andere ouder dat jullie gaan scheiden. Doe dit op een rustig moment, het liefst overdag, waarbij het hele gezin aanwezig is. Geef elkaar niet de schuld van de scheiding. Zeg ook dat de scheiding niet de schuld is van het kind. Kinderen zijn namelijk behoorlijk egocentrisch en kunnen zichzelf daardoor zien als de ‘schuldige’ van jullie scheiding.
- Maak een veilig thuis op twee plekken: de kinderen zullen de andere ouder missen als je in twee verschillende huizen gaat leven. De andere ouder is dan niet meer vanzelfsprekend aanwezig. Laat de kinderen hieraan wennen en zorg voor twee veilige plekken ‘thuis’: bij jou én bij de andere ouder. Je kunt dit o.a. doen door spulletjes van het ‘oude’ thuis in de nieuwe kamer van het kind te zetten. Als het kind groot genoeg is kan hij/zij zelf kiezen wat er mee moet gaan. Ook is het positief en leuk om samen met je kind wat spullen uit te zoeken voor het nieuwe ’thuis’.
- Geef de opa’s, oma’s of andere belangrijke personen in het leven van je kind een rol. Nu het leven van je kind op zijn grondvesten staat te schudden is het fijn dat niet alles veranderd is. Opa’s en oma’s bijvoorbeeld, goede vrienden of buren: je weet zelf het best wie er belangrijk is in het netwerk van jou en je kinderen. De tweede lijn om de kinderen heen wordt op deze manier een grotere steunpilaar.
- Informeer school: ga samen naar school van je kinderen om de leerkrachten in te lichten over jullie (voorgenomen) scheiding. Als je kind dan ander gedrag vertoont, dan weet de leerkracht waar dit aan ligt. Hij of zij kan contact met jullie opnemen als het problematisch begint te worden of als er vragen zijn.
Volg me op: