Wie heeft er schuld aan het fout lopen van een relatie? Aan de mediationtafel speelt deze vraag vaak. Maar is er wel een schuldige? Is de initiatiefnemer tot de scheiding ook de schuldige? Of degene die vreemd is gegaan? Of degene die geen aandacht meer had of niet meer vroeg ‘hoe was jouw dag?’ Waar ging het fout?
Het is belangrijk om bij de mediationgesprekken hier verder op in te gaan. Zo kan er inzicht en begrip ontstaan in de houding of het handelen van de ander. En standpunten verharden zich niet verder door genoegdoening te eisen voor het gevoelde leed.
Relaties zijn ingewikkeld en voor elke beschuldiging is er een excuus. Vandaar dat bij een verzoekschrift tot echtscheiding de schuldvraag niet meer wordt behandeld en duurzame ontwrichting de enige grond is tot echtscheiding.
Maar aan de mediationtafel mag de schuldvraag best behandeld worden. Niet om een schuldige aan te wijzen, maar om tot een gesprek, en waar mogelijk tot begrip voor elkaars gevoelens, te komen. Met als enige reden: respectvolle scheiding en duurzame omgang met elkaar als er kinderen mee zijn gemoeid.
Richard Loedeman kan je als erkend mediator in Amersfoort begeleiden in in het proces van scheiden.
Volg me op: