Het is mijn ervaring dat het besluit van partners om uit elkaar te gaan zelden ondoordacht wordt genomen. Ik spreek eigenlijk altijd met echtparen en stellen die door een hele lastige periode zijn gegaan voordat zij contact opnemen met mijn praktijk. Twijfels, onzekerheid en moeilijke gesprekken: de ervaring leert dat deze emoties gelden voor eigenlijk alle mensen waarvan de relatie in zwaar weer terecht is gekomen.
Ik heb opgemerkt dat het zo goed mogelijk doen van de scheidingsmelding, belangrijk is voor het verdere verloop van de gesprekken tussen de partners. Wanneer dit niet duidelijk genoeg gebeurt, moet de melding soms nog een keer gedaan worden. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ik iemand vraag om de scheidingswens nog een keer duidelijk uit te spreken tijdens een gesprek. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de melding niet duidelijk genoeg is overgekomen of wanneer de toekomstige ex-partner er niet open voor stond.
Meer dan 12 jaar begeleid ik mensen bij hun scheiding en ik heb een aantal zaken op een rijtje gezet over ‘het doen van de scheidingsmelding’. Het is namelijk een heel bepalend en lastig moment voor beide partners. Het aangeven bij je partner dat je niet langer een gezamenlijke toekomst ziet, is pijnlijk. Dit gesprek kan je niet ‘leuker’ maken, maar er zijn wel een aantal zaken waarover je na kunt denken, waardoor je goed voorbereid bent. De volgende tips kunnen je ondersteunen om dit lastige gesprek zo goed mogelijk voor te bereiden en te voeren.
Kijk eerst in de spiegel: zoek uit waarom je echt geen toekomst meer ziet met jouw partner. Het is verstandig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat nu exact de redenen zijn van het niet langer door willen gaan met jouw partner. Kijk achterom en bedenk hoe jullie relatie zich heeft ontwikkeld. Wat ging goed, maar vooral: wat maakt nu dat je ervoor kiest om uit de relatie te stappen? Welke ontwikkelingen heb je zelf doorgemaakt? Welke emoties voel je? Wat is jouw bijdrage geweest in jullie relatie en welke factoren spelen een rol bij jouw wens om alleen verder te gaan? Kijk eerlijk naar jezelf en naar jullie relatie: het gaat je helpen om jezelf te begrijpen maar ook om de boodschap duidelijk en met respect naar je partner over te brengen.
Waar en wanneer ga je aangeven dat je uit elkaar wilt gaan?
Als je zeker weet dat je niet langer bij je partner wilt blijven, kan je gaan nadenken over een geschikte plaats en moment om de melding te doen. Zorg ervoor dat je dit belangrijke en lastige gesprek op een rustige plek voert. Een plek waar je niet gestoord kunt worden en waar geen kinderen of andere mensen – in de buurt – zijn. Denk ook na over het tijdstip op de dag: als jij of je partner vaak een ‘vol hoofd’ hebben na een drukke werkdag, is dat dus geen geschikt moment.
Waarmee houd je rekening bij het doen van de scheidingsmelding?
- Zorg ervoor dat je ongestoord in gesprek kunt gaan; zet je telefoon uit en vraag jouw partner om hetzelfde te doen.
- Neem jezelf van tevoren duidelijk voor om met respect aan te geven dat je jullie relatie gaat beëindigen, en houd je hier aan.
- Spreek vanuit jezelf en vanuit jouw eigen gevoel:
- ‘ik merk dat ik … ‘
- ‘ik voel dat ik….’
- Ga niet ‘in de aanval’ en benoem ook jouw rol in de manier waarop jullie relatie zich heeft ontwikkeld. Het gaat er niet om wie ‘de schuld’ heeft.
- Geef jouw partner de ruimte voor het uiten van zijn/haar gevoelens en emoties.
- Toon respect voor de standpunten van jouw partner én: blijf steeds duidelijk over jouw besluit.
- Communiceer helder en open, zonder kwetsend te zijn.
- Geef duidelijk aan dat jij het gedeeld ouderschap – als jullie kinderen hebben – uiteraard zo goed mogelijk wilt voortzetten.
- Stop met het gesprek wanneer de emoties te hoog oplopen. Maak op een later moment een afspraak om verder te praten. Het is logisch en goed dat beide partners de tijd nemen om na te denken over de scheidingsmelding en het vervolg hierop.
Hoe verder na de scheidingsmelding?
- Vaak duurt het even voor de boodschap bij de ander geland is. Geef die ander de tijd daarvoor.
- Probeer zoveel mogelijk ruzie te voorkomen. Je kunt zelf wel nadenken over de toekomst, maar het bespreken is vaak lastig. Voorkom escalatie.
- Zoek professionele en neutrale begeleiding om jullie te ondersteunen om plannen te maken en oplossingen te vinden die passen bij een andere toekomst.
Volg me op: